07 augustus 2020

Tips hoe om te gaan met studieontwijkend gedrag oftewel soggen

Soggen betekent letterlijk dat je bezig bent met andere zaken dan studie (studieontwijkend gedrag of uitstelgedrag). Als je gaat afstuderen en een scriptie moet schrijven, zorgt soggen ervoor dat je weinig meters maakt met je scriptie. Je wordt dan bijvoorbeeld snel afgeleid doordat je steeds de neiging hebt de feed van Instagram of Facebook op je mobiel te checken. In dit artikel krijg je tips hoe je om kunt gaan met uitstelgedrag (of soggen) bij het schrijven van je scriptie.

Studieontwijkend gedrag of uitstelgedrag… wat is dat?

Soggen is het nieuwe normaal voor studieontwijkend gedrag, oftewel uitstelgedrag. Het is dan ook inmiddels een nieuw werkwoord geworden: ik sog, wij soggen. Veel studenten geven aan dat ze studieontwijkend gedrag vertonen en het is ook tegenwoordig bijna “normaal” om te soggen. En laten we ook realistisch zijn, in een wereld met zoveel prikkels ben je ook veel sneller afgeleid. De reden van het soggen is dan ook de verleiding van de verschillende apps op je mobiel die je steeds verleiden om te kijken wat er gebeurt in de wereld, want stel je voor dat je was mist!

Soggen in de praktijk

Stel je neemt jezelf voor vandaag aan je scriptie gaan werken (dat neem je jezelf echt voor want de deadline komt steeds sneller in zicht), maar voordat je begint check je toch nog eerst even je Instagram, Facebook, YouTube en mail en voordat je het weet ben je uren verder en is er aan je scriptie niet zoveel gedaan. Dat is best vreemd toch, de intentie om die dag meters te maken is er wel, maar aan het einde van de dag is er weinig gebeurt. Je laat je afleiden door van alles en nog wat en blijft andere dingen ‘tussendoor’ doen, terwijl je daardoor niet productief met je scriptie bezig bent. Kortom, je wilt wel, maar je doet het niet.

Oh jee, je scriptie

Als je een scriptie gaat schrijven zorgt studieontwijkend gedrag ervoor dat je vertraging op kunt lopen. Bij sommige studenten wordt de lat om in te leveren steeds hoger, ze gaan uitstellen of durven door bijvoorbeeld faalangst niet in te leveren. En heb je een leerbeperking doordat je ADHD of ADD hebt waarbij je al van nature jezelf lastig kunt concentreren, dan is soggen funest. Uitstellen is dan ook geen optie, het levert je alleen maar scriptiestress op.

Soggen? Het lijkt onschuldig …

Studieontwijkend gedrag lijkt onschuldig want je zegt tegen jezelf dat je echt wel gaat beginnen, ook al wilde je vandaag beginnen, morgen kan ook nog toch? Maar uiteindelijk blijf je uitstellen en die deadline komt vroeg of laat wel. Je hebt dus minder tijd om effectief aan je scriptie te besteden en dat is dan ook vaak merkbaar in het resultaat. Je gaat dingen afraffelen of je werkt een aantal dagen en nachten achter elkaar door en stort vervolgens helemaal in.

Soggen is dan ook niet gezond. Omdat je zo vaak switcht van het een naar het andere maak je jezelf onnodig moe, je raakt overprikkeld en je kunt zelfs niet meer ontspannen. Onrust, stress en een schuldgevoel liggen op de loer. En je zit dan vaak in een vicieuze cirkel want doordat je onrust ervaart, niet ontspant krijg je stressklachten en die kunnen zelfs tot een burn-out leiden. Uit onderzoek bleek ook dat mensen die soggen minder goed eten, minder goed slapen en eerder depressieve gevoelens krijgen.

Soggen… Waarom?

Ja, als soggen dan zoveel ellende oplevert, waarom doen we het dan toch? Uitstelgedrag is echt gedrag dat ontstaat in welvarende landen. Als je iedere ochtend om 5 uur moet opstaan en de hele dag hard moet werken om ’s avonds überhaupt een maaltijd te kunnen kopen ligt de prioriteit elders. Als kuddedieren zijn we altijd op zoek naar erkenning van onze buitenwereld, we willen aardig gevonden worden en ook meedoen in het socialmediacircus. Als je een bericht hebt gepost wil je wel dat mensen je post liken toch? Het behalen van kortetermijnresultaten is vaak belangrijker. Dit is ook tastbaar; een like op je post.

Een scriptie schrijven heeft vaak een langere-termijn-scope, je hebt meerdere maanden de tijd om je onderzoek uit te voeren en je scriptie te schrijven. Studieontwijkend gedrag ontstaat dan ook doordat het schrijven van een scriptie pas op lange termijn tot resultaten leidt. Je doel van je scriptie is vaak ook niet concreet aan het begin, wat ga je nu precies doen en wat moet je opleveren. Herkenbaar?

Is uitstellen dan erg?

Uitstellen is niet erg, het is menselijk en het kan echt iedereen overkomen! Maar als je stress krijgt en in een neerwaartse spiraal terecht komt is uitstellen wel een probleem. Ten eerste omdat je wellicht je deadlines niet haalt of dat je scriptie wordt afgekeurd. Als je een scriptie gaat herkansen zit je ook al vaak niet meer bij je opdrachtgever waardoor het lastiger is om aan informatie te komen. Zijn dan bijvoorbeeld je onderzoeksresultaten te mager dan is dit wellicht een reden om toch opnieuw te moeten beginnen met schrijven en een nieuwe opdrachtgever te zoeken. Vervolgens zit je dan ook nog vast aan een jaar collegegeld als je pech hebt, dus studieontwijkend gedrag kan ook financieel een strop zijn.

Het is dus goed om jezelf te realiseren dat je studieontwijkend gedrag vertoont en dat je er ook wat aan gaat doen! Maar ja, dat is waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, daarom geven we je hieronder een aantal tips.

Onze tips op een rij: Stop direct met soggen en uitstellen

Tip 1: Neem verantwoordelijkheid en begin nu

Je kunt excuses blijven bedenken maar uiteindelijk is het schrijven van je scriptie je eigen verantwoordelijk en moet je het werk zelf verzetten. Dus blijf vooral niet hangen in ‘het komt wel’ maar neem een proactieve houding aan.

Tip 2: Maak een concrete planning

Maak een heldere planning voor jezelf en knip je scriptie op in kleinere deeltaken. Vaak helpt het als je met jezelf de afspraak maakt dat je iedere dag 2 uur aan je scriptie werkt zodat je nog steeds voldoende tijd hebt om ook leuke dingen te doen. Als je in die 2 uur dan een taak hebt afgerond geeft dat je zelfvertrouwen een enorme boost en daarnaast krijgt iedereen voldoening als je wat van je to do lijst kunt afstrepen. Daarna mag je jezelf ook echt belonen, dus spreek af met je vrienden, ga sporten, ga bingwatchen op Netflix of trakteer jezelf op een ijsje. Dat is ook echt nodig want anders houd je dit nieuwe gedrag op lange termijn niet vol. Door iedere dag een kleiner onderdeel op te pakken raak je in beweging en door je successen te vieren blijf je ook in beweging.

Wil je meer tips over het opstellen van een planning? Lees dan ons volgende artikel:

Tip 3: Zorg ook voor een rustige werkplek

Als je van nature al snel bent afgeleid dan helpt het om voor jezelf een rustige plek te creëren waar je de deur dicht kunt doen en jezelf kunt afsluiten van alle externe prikkels. Heb je thuis geen goede werkplek? Kijk dan of je op de campus terecht kunt of in de bibliotheek.

Tip 4: Zet je telefoon uit (ja echt)

Zet ook je telefoon uit gedurende de tijd die je met jezelf hebt afgesproken dat je aan je scriptie werkt. Als je het moeilijk vindt je telefoon uit te zetten, installeer dan een app of programma waarmee je jouw dagschema inplant en ook op specifieke momenten applicaties zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram kunt blokkeren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Cold Turkey gebruiken.

Lukt het niet? Vraag om hulp!

Als je last hebt van studeontwijkend gedrag of uitstelgedrag en je kunt jezelf niet in beweging krijgen doe je er goed aan om hulp in te schakelen. Ten eerste kun je het gesprek aangaan met je opleiding en kijken of zij coaching aanbieden of extra ondersteuning op dit vlak. Sowieso is het goed om je begeleider vanuit je opleiding te informeren dat je merkt dat je uitstelt en het lastig vindt om in beweging te komen. Je begeleider snapt dan ook waarom hij/zij geen documenten van je ontvangt. Een andere optie is om extern hulp in te schakelen.

Jouw Scriptiecoach heeft veel ervaring met studenten met faalangst, studieontwijkend gedrag en uitstelgedrag. Zo kunnen we je o.a. helpen met het plannen van je werkzaamheden en het ophakken in kleinere taken zodat het voor jou ook geen enorme berg is waar je tegenaan moet klimmen.

Wil jij ook hulp van een scriptiebegeleider die jouw uitstelgedrag aanpakt en je een boost geeft?

Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Over Jouw Scriptiecoach

Jouw Scriptiecoach biedt studenten door heel Nederland en Vlaanderen ondersteuning en support bij het schrijven van het onderzoeksvoorstel, plan van aanpak en scriptie. Je kunt bij ons zowel online scriptiebegeleiding als scriptiebegeleiding op locatie kiezen.

We kunnen je helpen bij onderstaande hulpvragen:

  • Scriptiebegeleiding in de breedste zin van het woord. Of je nu gaat beginnen, vastgelopen bent en geen overzicht meer hebt. Samen met jou onderzoeken we hoe we je weer in beweging krijgen;
  • Als je gaat starten met je scriptie en wilt sparren over je onderzoeksrichting;
  • Als je onderzoeksvoorstel, plan van aanpak of scriptie is afgekeurd of als je gaat herkansen;
  • Als je een check wilt op taal, structuur en gebruikte bronnen;
  • Als je hulp wilt bij het uitvoeren of verwerken van de resultaten van je kwantitatieve onderzoek (SPSS en Stata);
  • Als je uitstelt, last hebt van faalangst of bij een diagnose als ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Hiervoor hebben we gespecialiseerde scriptiebegeleiders in huis.

Onderaan deze pagina kun je direct contact opnemen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Dit bericht werd geschreven door:

Linda Hovestad

Linda Hovestad

Linda Hovestad is een ervaren scriptiebegeleider die zowel HBO, Master en universitaire studenten kan helpen bij hun onderzoeksvoorstel, plan van aanpak, het schrijven van een scriptie of een herkansing. Daarnaast is Linda de oprichtster en eigenaresse van Jouw Scriptiecoach. Naast Jouw Scriptiecoach heeft Linda haar eigen marketingadviesbureau: Hovestad Marketing en Strategie BV. Voor verschillende opdrachtgevers…

Lees verder...